Home arrow Forums



Go Back   XS11.com Forums > Idle Talk Forum > Other Bike Discussion

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-20-2014, 08:57 PM
Nightengale's Avatar
Nightengale Nightengale is offline
XSive Maximus
 
Join Date: Jun 2011
Location: Hampton, VA.
Posts: 521
82 Kawasaki csr750 or kz750 m1 need a little help

I have a buddy of mines 82 kz750 m1 or csr 750 as it was badged. We are getting white smoke when you let off the throttle while riding. Almost forgot it a two not four cylinder. I sonic cleaned the carbs ( bike sat for a while), changed the oil, cleaned the tank, new fuel line, and new spark plugs. Did a compression test and both cylinders were at 160 psi. We have 11.59 volts at the coils. Everything is stock except holes were drilled in the end of the exhaust. The bike runs and idles perfect. He has a slight oil leak at his valve cover but we have a new one to replace it. While I have the valve cover off I will check the valve clearances. I'm thinking it might be a valve seal but the bike only has 15000 miles. I need some help trying to figure out where this smoke is coming from.
And for those that know me, no I am not chopping the bike up we are keeping it completely stock.
__________________
xs1100 hartail bobber

http://i1169.photobucket.com/albums/...-38-36_563.jpg
Reply With Quote
  #2  
Old 06-20-2014, 10:58 PM
Nightengale's Avatar
Nightengale Nightengale is offline
XSive Maximus
 
Join Date: Jun 2011
Location: Hampton, VA.
Posts: 521
Pic

Here is a pick of the bike and my buddy got it for $200 and yes it has a title.

As you can see the bike is in excellent condition
__________________
xs1100 hartail bobber

http://i1169.photobucket.com/albums/...-38-36_563.jpg
Reply With Quote
  #3  
Old 06-21-2014, 01:06 PM
Nightengale's Avatar
Nightengale Nightengale is offline
XSive Maximus
 
Join Date: Jun 2011
Location: Hampton, VA.
Posts: 521
Valve clearances

So I checked the valve clearances today and the spec. Is between 0.005 and 0.010. I got left intake 0.004, right intake 0.0025, left exhaust 0.003, and right exhaust 0.003. Could having the gap too tight cause the smoke?
__________________
xs1100 hartail bobber

http://i1169.photobucket.com/albums/...-38-36_563.jpg
Reply With Quote
  #4  
Old 06-21-2014, 01:34 PM
3Phase's Avatar
3Phase 3Phase is offline
XS-XJ Super Guru
 
Join Date: May 2008
Location: Simi Valley, CA
Posts: 5,465
Thumbs up

Quote:
Originally Posted by Nightengale View Post
So I checked the valve clearances today and the spec. Is between 0.005 and 0.010. I got left intake 0.004, right intake 0.0025, left exhaust 0.003, and right exhaust 0.003. Could having the gap too tight cause the smoke?
If it's oil smoke then not really, no, but that's a beautiful bike -- score!


Which pipe smokes on deceleration? Left? Right? Both?

Does it smoke a little during cold start? Left pipe? Right? Both? Parked on the centerstand or on the sidestand for a few hours or overnight? That'd be bad valve stem seals.

Otherwise it's probably coked up oil control rings.

.
__________________
-- Scott
_____

1982 XJ1100J: "Baby" SS Brakes, '850 FD, ACCT
1980 XS1100G: "Columbo" SS Brakes, '850 FD, ACCT
1979 XS1100SF: "Bush" W.I.P.
2018 Heritage Softail Classic 117 FLHCS SE: "Nanuk"
Reply With Quote
  #5  
Old 06-21-2014, 02:38 PM
Nightengale's Avatar
Nightengale Nightengale is offline
XSive Maximus
 
Join Date: Jun 2011
Location: Hampton, VA.
Posts: 521
Wrong numbers

The clearance numbers were wrong earlier I was looking at inches not mm. When I looked at the mm all were within spec except one that was .102 and spec is .05 to .10. But the bike mostly smokes out of the right side and no smoke at start up. The plug on the right side had some oil on it. The smoking seems to be worse the warmer the engine gets. And it mainly seems to do it while riding.
__________________
xs1100 hartail bobber

http://i1169.photobucket.com/albums/...-38-36_563.jpg
Reply With Quote
  #6  
Old 06-21-2014, 06:56 PM
3Phase's Avatar
3Phase 3Phase is offline
XS-XJ Super Guru
 
Join Date: May 2008
Location: Simi Valley, CA
Posts: 5,465
Quote:
Originally Posted by Nightengale View Post
... The plug on the right side had some oil on it.
Pull the carburetors, then look at the intake valve to see if there is "some oil on it" too or if it looks more like the Exxon Valdez has been steaming through the engine.

White smoke ... are you sure it's oil and no one snuck a radiator on it when you weren't looking?

Is there any way a bunch of water got into the air box and it's getting sucked into the hoses that feed the exhaust reed valves in the valve cover for the KCAS (Kawasaki Clean Air System)?

.
__________________
-- Scott
_____

1982 XJ1100J: "Baby" SS Brakes, '850 FD, ACCT
1980 XS1100G: "Columbo" SS Brakes, '850 FD, ACCT
1979 XS1100SF: "Bush" W.I.P.
2018 Heritage Softail Classic 117 FLHCS SE: "Nanuk"
Reply With Quote
  #7  
Old 06-21-2014, 07:01 PM
hamjam's Avatar
hamjam hamjam is offline
XS-XJ Guru
 
Join Date: Jul 2002
Location: Toronto ontario Canada
Posts: 1,003
valve seals
__________________
Seamus hUrmholtaigh
Niimi Moozhwaagan

NOTICE: No trees were destroyed in the sending of this message. We do concede, however, that a significant number of electrons may have been inconvenienced.

Any connection between your reality and mine is purely coincidental.


Member of "FOXS-11" (Former Owner of XS-11)
and SOXS
2008 Nomad "Deja Buick'
Reply With Quote
  #8  
Old 06-21-2014, 07:09 PM
3Phase's Avatar
3Phase 3Phase is offline
XS-XJ Super Guru
 
Join Date: May 2008
Location: Simi Valley, CA
Posts: 5,465
Quote:
Originally Posted by hamjam View Post
valve seals
Yeah, trying to be optimistic; poor bike's only got 15K on it unless the odometer flipped.

.
__________________
-- Scott
_____

1982 XJ1100J: "Baby" SS Brakes, '850 FD, ACCT
1980 XS1100G: "Columbo" SS Brakes, '850 FD, ACCT
1979 XS1100SF: "Bush" W.I.P.
2018 Heritage Softail Classic 117 FLHCS SE: "Nanuk"
Reply With Quote
  #9  
Old 06-22-2014, 07:41 AM
mharrington's Avatar
mharrington mharrington is offline
XStremely XSive
 
Join Date: Sep 2009
Location: Holland MI
Posts: 407
MY XS1100 after sitting for a week or longer puffs a little white smoke upon start up- thru one side. It is the valve seals. Its simply age is why they leak. Rubber just hardens over time.
Reply With Quote
  #10  
Old 06-22-2014, 08:34 AM
Nightengale's Avatar
Nightengale Nightengale is offline
XSive Maximus
 
Join Date: Jun 2011
Location: Hampton, VA.
Posts: 521
Quote:
Originally Posted by 3Phase View Post
Yeah, trying to be optimistic; poor bike's only got 15K on it unless the odometer flipped.

.
Odometer is correct. And the mileage is why I don't think it's valve seals unless someone dogged the hell out of it. I had also read the condensation can get in the system from sitting ( sat for at least a year) but my buddy has put over 100 miles on it since he got it, if it was condensation it should be gone by now I would think.
__________________
xs1100 hartail bobber

http://i1169.photobucket.com/albums/...-38-36_563.jpg
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 04:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Integrated by BBpixel ©2004-2020, jvbPlugin